Afkomst & Druif
- 2022
- Frankrijk
- Languedoc
- Viognier
- ja
Kleur, Geur & Smaak
- Wit
- Vol droog
- Elke gelegenheid
Serveren & Bewaren
- 10 - 12
- Asperges
- Aziatisch gerecht
- Groente / salade
- Hartige taart
- Milde kaas
- Pasta
- Vette vis (bijv. zalm, tonijn)
Viognier is de druif, die als basis dient van de grote witte Rhône wijnen, waarvan de Condrieu de meest bekende is. De zuidelijker gelegen Languedoc heeft de naam te warm te zijn voor deze druif. La Vieille Terre Reserve Viognier vormt hierop een aangename uitzondering. De druiven, afkomstig van een wijngaard aan de kuststreek, groeien op een bodem van mergel en klei. De wind uit zee brengt verkoeling in dit toch warme deel van Frankrijk.
Korte schil inweking gevolgd door alcoholische vergisting op 16-18℃ in RVS tank. Verdere lagering en malolactische vergisting op eiken barriques. 50% nieuw eiken. Botteling tegen het einde van de winter volgend op de oogst, dus relatief kort contact met het eiken, zodat deze in geur en smaak niet overheerst maar wel complexiteit toevoegt.