Uw wijnspecialist

24-09-2019
door Lianne van Oudenallen

Welkom bij de wijnspecialist!

Léon, de eigenaar van Het Deventer Wijnhuis, De Wijnhal Hengelo en deze webshop is gediplomeerd vinoloog. Hij heeft verstand van zaken.

Wij, van het team, willen u graag voorzien van leuke verhalen en interessante informatie over wijn. Heeft u deskundig advies nodig, schroom niet om contact met ons op te nemen.

Drinktemperatuur van wijn

31-01-2020
door Lianne van Oudenallen

Over de juiste drinktemperatuur van wijn is veel discussie. Onderstaand een paar ‘vuistregels’ voor het hanteren van de juiste drinktemperatuur. Maar schroom niet om er mee te experimenteren om het verschil te proeven en jouw voorkeur te ontdekken.

Witte wijnen, rosé en mousserende wijnen

Men drinkt witte wijn, rosé en mousserende wijn vaak te koud. De wijn wordt in de koelkast bewaard op ca. 5 à 6 graden en dan direct in het glas uitgeschonken. Er komt een mooie condens laag op het glas en de koele wijn lest goed de dorst. Maar doordat de wijn zo koud is, mis je heel veel van de mooie aroma’s van de wijn. Beter is het om witte wijnen, rosé en mousserende wijnen op een temperatuur rond de 10 graden te drinken. Een frissere, strakkere wijn mag iets koeler en een stevigere, volle wijn mag zelfs nog iets warmer. Dan komen de aroma’s veel mooier tot zijn recht.
Nu heeft natuurlijk niet iedereen een speciale wijnkoelkast. Je kunt de wijn in de ‘gewone’ koelkast bewaren en er ongeveer een half uur van te voren uithalen. Of schenk eerst een klein beetje in het glas en warm dit zachtjes op met de handen. De rest van de fles kan dan vanzelf op temperatuur komen.
Is de fles te warm, dan hebben we de volgende tip. Draai één of twee laagjes natgemaakte keukenrol om de fles en leg deze ca. 5 tot 10 minuten in de vriezer. Zo is ie snel op temperatuur.

Rode wijnen

Rode wijnen drinkt men vaak te warm. Er wordt altijd gezegd dat rode wijn op ‘kamertemperatuur’ gedronken moet worden. Dat klopt wel, maar de term ‘kamertemperatuur’ komt uit de tijd dat het in de woonkamer niet warmer was dan 15 tot 18 graden. Tegenwoordig hebben we de woonkamer vaak op 20 tot 22 graden. Dat is als drinktemperatuur voor rode wijn eigenlijk te warm. Als je rode wijn op deze temperatuur drinkt, dan komt de alcoholsmaak vaak erg naar voren en vallen de mooie fruitaroma’s een beetje weg. Het is beter om een rode wijn op een temperatuur van ca. 17 graden te drinken. Hier mogen volle, stevige rode wijnen iets warmer gedronken worden en frisse, fruitige rode wijnen iets koeler. In de zomer is het zelfs lekker om frisse, fruitige rode wijnen terug te koelen naar 14 of 15 graden.
Om dit te bereiken kunnen de rode wijnen bewaard worden in een ruimte in huis, waar het niet al te warm is. Zet de fles dan ongeveer een half uurtje van te voren in de koelkast, om de wijn iets af te koelen.

Zoek jouw favoriete wijn 

Goede wijn hoeft niet duur te zijn

05-10-2019
door Lianne van Oudenallen
Goede wijn hoeft niet duur te zijn. Maar goedkope wijn is niet altijd goed. Wij leveren alleen 100% zuivere wijn! Bekijk onze wijnen voor minder dan 6 euro.

Waarom zijn sommige wijnen dan zo duur, vraagt u zich af? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

* Vierkante meterprijs van de grond.
In de streek Champagne is dat vele malen duurder dan in het zuiden van Frankrijk.

* Handmatig of machinaal plukken van de druiven
Handmatig is beter, maar duurder. In landen waar de lonen lager liggen, kan men goedkoper produceren.

* Bewatering en bemesting
Veel water en mest geeft sneller een druif, maar groter en daardoor minder smaak.

* Biologisch of kunstmest
Biologische teelt heeft meer aandacht nodig.

* Eikenhouten vaten of roestvrijstalen tank
Ieder jaar een nieuw houten vat is prijziger.

 

Bekijk onze wijnen van minder dan 8 euro  

Rechtstreekse import

05-10-2019
door Lianne van Oudenallen

Wij gaan regelmatig op pad om wijnhuizen in het buitenland te bezoeken. Onze voorkeur gaat altijd uit naar familiehuizen. Deze mensen hebben een passie voor het vak en hun product. De kwaliteit is vaak beter.

Wij kopen de wijnen rechtstreeks in, zonder tussenkomst van leveranciers. Zo kunnen wij eerlijke wijnen leveren voor een scherpe prijs.

Op deze manier weten wij ook meteen wat voor kwaliteit we in huis halen. We kijken, ruiken en proeven. Zo maken van ons werk onze hobby en van onze hobby ons werk. En daar kunt u van meegenieten!

 

Bekijk onze collectie "Rechtstreekse Import"