Winzer Sax

/winzer-sax

In het hart van het idyllische Kamptal ligt de traditionele wijnstad Langenlois.  “Liubisa” (de mooie), zoals Langenlois voor het eerst  in een document wordt genoemd. Een naam die de grootste wijnstad van Oostenrijk wel verdient. Met een wijngaardareaal van meer dan 2.000 hectare is de productie van wijn economisch zeer belangrijk voor  deze metropool.  Het gebied  omvat ongeveer 4% van de totale Oostenrijkse wijngaardoppervlakte.

Het ultieme doel van de enthousiaste wijnmaker, Rudolf Sax is: “superieure kwaliteit”.  Zijn gepassioneerd  streven naar de hoogst haalbare  kwaliteit van zijn wijnen is indrukwekkend.

De wijngaarden van de wijnboerderij zijn gelegen in de wijnstreek Kamptal, de beste locaties zijn Steinhaus, Steinmassl, Schenkenbichl, Liss, Fraupoint, etc. Het  klimaat is hier mild en bijzonder geschikt voor de wijnbouw. De bodem bestaat uit lagen grind en löss. Deze vormen  de basis waarop de wijnstokken groeien en de druiven rijpen. Het geeft de wijn een mooi boeket en een gezonde zuurgraad.

De wijnranken worden consequent gesnoeid, specifiek  toegesneden op de druif. Er wordt minimaal gebruik gemaakt van pesticiden om de kwaliteit van de wijn te ondersteunen. De pluk van de druiven gebeurt met de hand.

In de kelder gebruikt men de nieuwste technologie. Sinds 2002 wordt de oogst gefermenteerd in temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks  of in grote eiken vaten. Barriques worden gebruikt voor de premiumwijnen.

De uiteindelijke kwaliteit van de wijnen wordt pas bereikt in de fles. Daarom worden de wijnen eerst een paar maanden op de fles opgelegd, voordat ze naar de consument gaan. Het resultaat van deze op kwaliteit gerichte en traditionele werkwijze, zijn wijnen van hoge kwaliteit en lange houdbaarheid.

De wijnen van Winzer Sax

Grüner Veltliner en Riesling zijn de klassiekers van de wijnmakerij. Deze wijnen kunnen het best  worden omschreven als droog en elegant. De Frühroter Veltliner is een vroegrijpende groene druif. Deze druif geeft een wijn met uitbundige smaken. Daarnaast maakt Sax mooie volle wijnen van Chardonnay en van de Gelber Muskateller. Voor de rode wijnen worden de druivenrassen Zweigelt, Blaue Portugieser en Cabernet Sauvignon gebruikt.

Sax Grüner Veltliner Luftikus
2018
Oostenrijk
Wit
bij 5 fl. 8,45
+
Sax Privat Cuvée
2014
Oostenrijk
Rood
bij 6 fl. 9,45
+
Sax Weissburgunder
2018
Oostenrijk
Wit
bij 6 fl. 9,45
+
Sax Zweigelt Classico
2015
Oostenrijk
Rood
bij 6 fl. 9,95
+
Sax Frühroter Veltliner
2017
Oostenrijk
Wit
bij 6 fl. 10,45
+
bij 6 fl. 10,45
+
Sax Gelber Muskateller
2017
Oostenrijk
Wit
bij 6 fl. 11,45
+
Sax Riesling Kamptal DAC Langelois
2016, 2017
Oostenrijk
Wit
bij 6 fl. 11,45
+
Sax Grüner Veltliner Sparkling
Oostenrijk
Mousserend
bij 6 fl. 11,45
+
Sax Grüner Veltliner Alte Reben
2017
Oostenrijk
Wit
bij 6 fl. 11,45
+
Saxess Chardonnay Barrique
2016
Oostenrijk
Wit
13,95
+
Sax Zweigelt Barrique
2015
Oostenrijk
Rood
bij 6 fl. 13,75
+