Winzer Sax

In het hart van het idyllische Kamptal ligt de traditionele wijnstad Langenlois. “Liubisa” (de mooie), zoals Langenlois voor het eerst in een document wordt genoemd. Een naam die de grootste wijnstad van Oostenrijk wel verdient. Met een wijngaardareaal van meer dan 2.000 hectare is de productie van wijn economisch zeer belangrijk voor deze metropool. Het gebied omvat ongeveer 4% van de totale Oostenrijkse wijngaardoppervlakte.
Het ultieme doel van de enthousiaste wijnmaker, Rudolf Sax is: “superieure kwaliteit”. Zijn gepassioneerd streven naar de hoogst haalbare kwaliteit van zijn wijnen is indrukwekkend.
De wijngaarden van de wijnboerderij zijn gelegen in de wijnstreek Kamptal, de beste locaties zijn Steinhaus, Steinmassl, Schenkenbichl, Liss, Fraupoint, etc. Het klimaat is hier mild en bijzonder geschikt voor de wijnbouw. De bodem bestaat uit lagen grind en löss. Deze vormen de basis waarop de wijnstokken groeien en de druiven rijpen. Het geeft de wijn een mooi boeket en een gezonde zuurgraad.
De wijnranken worden consequent gesnoeid, specifiek toegesneden op de druif. Er wordt minimaal gebruik gemaakt van pesticiden om de kwaliteit van de wijn te ondersteunen. De pluk van de druiven gebeurt met de hand.
In de kelder gebruikt men de nieuwste technologie. Sinds 2002 wordt de oogst gefermenteerd in temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks of in grote eiken vaten. Barriques worden gebruikt voor de premiumwijnen.
De uiteindelijke kwaliteit van de wijnen wordt pas bereikt in de fles. Daarom worden de wijnen eerst een paar maanden op de fles opgelegd, voordat ze naar de consument gaan. Het resultaat van deze op kwaliteit gerichte en traditionele werkwijze, zijn wijnen van hoge kwaliteit en lange houdbaarheid.
De wijnen van Winzer Sax
Grüner Veltliner en Riesling zijn de klassiekers van de wijnmakerij. Deze wijnen kunnen het best worden omschreven als droog en elegant. De Frühroter Veltliner is een vroegrijpende groene druif. Deze druif geeft een wijn met uitbundige smaken. Daarnaast maakt Sax mooie volle wijnen van Chardonnay en van de Gelber Muskateller. Voor de rode wijnen worden de druivenrassen Zweigelt, Blaue Portugieser en Cabernet Sauvignon gebruikt.